Kosár: 0 tétel

Bejelentkezés ügyfeleknek

Regisztráció  |  Jelszó emlékeztető

Pneumatika oktatás

Mikor volt legutóbb, hogy valamit nem értett meg a pneumatikával kapcsolatosan?

 

Iratkozzon fel díjmentes online pneumatika oktatási anyagunkra!


További információk, referenciák »

Szűrő egységek

F-0 F-0

F-0

Szűrő egység | félautomata kondenzátum-leeresztéssel | 15 bar - 20 mikron | Klasszik széria - mini kivitel

FC-0 FC-0

FC-0

Mikroszűrő egység | félautomata kondenzátum-leeresztéssel | 15 bar - 0,01 mikron | Klasszik széria - mini kivitel

FFC-0 FFC-0

FFC-0

Szűrő + mikroszűrő egység | félautomata kondenzátum-leeresztéssel | 15 bar - 5 mikron + 0,01 mikron | Klasszik széria - mini kivitel

A szűrő feladata, hogy a szilárd szennyeződéseket és a kondenzátumokat eltávolítsa a felhasználni kívánt sűrített levegőből.


FONTOS
! A rendszerbe beépített általános szűrők (50 ... 0,01 mikron) a levegő páratartalmát nem tudják befolyásolni, csak a szilárd szennyeződéseket szűrik meg a szűrési finomságuknak megfelelően. Az a vízmennyiség, amely megjelenik a szűrőpoharakban, a rendszerben csepp formájába összegyűlt párát tartalmazza, de ez elenyésző mennyiség a sűrített levegőben lévő oldott páratartalomhoz képest.


Annak ellenére, hogy a sűrített levegőt előállító berendezés rendelkezik rendszerszűrővel, további szűrőegységekre lehet szükségünk az alábbiak miatt:

 • a csővezetékrendszerben kialakuló szennyeződést valamint a vízcsepp formájában kicsapódott kondenzátumot is szükséges kiszűrni a rendszerből
   
 • az egyes vezérlő- és működtetett elemeknek eltérő szűrési finomságú levegőre van szükségük
   
 • bizonyos feladatok esetén nemcsak a kondenzátumot és a szennyező részecskéket kell kiszűrni, hanem élelmiszeripari felhasználáshoz, aktívszén-szűrőket alkalmaznak, amelyekhez további elő- és finomszűrésre van szükség
 


A pneumatikában jellemzően a centrifugál rendszerű levegőszűrő egységek terjedtek el.

 

szűrő egység

Centrifugál rendszerű levegőszűrő

 1. szűrőpohár
 2. szűrőelem
 3. szűrőegység háza
 4. kondenzátum leeresztő szelep


A szűrőegységbe áramló sűrített levegő, a belső kialakításának köszönhetően az áramló levegő forgásba jön. A forgás következtében létrejövő centrifugális erő hatására a vízcseppek és a nagyobb szilárd részecskék a pohár falának ütközve kiválnak és a szűrőedény alján összegyűlnek.

A sűrített levegő áthalad a szűrőelemen, amely tovább tisztítja a benne lévő szűrőbetét szűrési finomságának megfelelően.

A szűrőpohár alján összegyűlt kondenzátumot le kell ereszteni, amely történhet automatikus vagy kézi működtetésű leeresztő szelepen keresztül.


Az automatikus működésű leeresztő-szelep úszós rendszerű, amely a pohárban lévő kondenzátum szintjének megfelelően lép működésbe.

automata kondenzátum-leeresztő

Automata kondenzátum leeresztő szelep

 1. szintérzékelő úszó
 2. szelepház
 3. rugó
 4. záróelem
 5. szűrőpohár
 6. kézi leeresztő


Amikor a szűrőegység nincsen nyomás alatt, akkor a záróelem (4) nyitott állapotban van, így a pohár (5) alján összegyűlt kondenzátum távozik a szűrőből. Az egység üzembe helyezéskor, 1,5 bar nyomáson a szelep lezár.

A szűrőegység működése során, a pohár alján összegyűlt kondenzátum-szint növekedésekor megemeli az úszót (1), amelynek hatására az úszó tetején lévő kis szelepen keresztül a sűrített levegő működteti a záróelemet. A pohárban lévő túlnyomás hatására a levegővel kifújja a kondenzátumot.
A kondenzátum szintje visszaesik, így a szelep újra lezár.

 

leeresztő

Az automata működésű leeresztő-szelepek manuálisan is működtethetők. Ehhez a kézi leeresztőt el kell csavarni, amelynek hatására a záróelem kinyit és a kondenzátum távozik a pohárból.

Az automata működés előfeltétele, hogy a kézi leeresztőt jobb oldali véghelyzetbe - automatikus állásban - kell állítani.


A leeresztő szelepre csatlakoztatott műanyag cső segítségével elvezethetjük a leeresztésre kerülő kondenzátum.

53
SÜTIBEÁLLÍTÁSOK MÓDOSÍTÁSA