Kosár: 0 tétel

Bejelentkezés ügyfeleknek

Regisztráció  |  Jelszó emlékeztető
Termékek » Munkahengerek » Hengertartozékok » Közelítéskapcsolók

Pneumatika oktatás

Mikor volt legutóbb, hogy valamit nem értett meg a pneumatikával kapcsolatosan?

 

Iratkozzon fel díjmentes online pneumatika oktatási anyagunkra!


További információk, referenciák »

Közelítéskapcsolók

SM

SM

Közelítéskapcsoló | REED relé

RX

RX

Rögzítő elem | SM közelítéskapcsolóhoz | R-sorozatú körprofil hengerhez

RXP

RXP

Rögzítő elem | SKR - SKH közelítéskapcsolóhoz | R-sorozatú körprofil hengerhez

 

Az ipari automatizálás nélkülözhetetlen elemei az érzékelők. Az érzékelők feladata, hogy figyeljék az irányítandó folyamatot és az információkat könnyen kiértékelhető formában továbbítsák a jelfeldolgozáshoz.

A pneumatikus munkahengerek dugattyújának helyzetérzékelésére a mágneses elven működő helyzetérzékelőket alkalmaznak. A munkahenger dugattyújába egy állandó mágnes van beépítve, amelyet a közelítéskapcsoló mechanikus kapcsolat nélkül érzékel. A munkahenger pozíciójának a vizsgálatakor tulajdonképpen a dugattyú pozícióját érzékeljük.

A munkahenger hengercsövén abban a pozícióban szükséges rögzíteni a közelítéskapcsolót, amilyen pozícióban információt szükséges továbbítani.

DIP profil Egyes munkahengerek profilcsöve olyan kialakítású, amelynek a hornyaiba lehet illeszteni és rögzíteni az érzékelőt.

 

Közelítéskapcsoló beépítése


A pneumatikus munkahengerek helyzetérzékelésére két típus terjedt el:

  • REED érzékelő
  • Induktív, PNP érzékelő
 

REED érzékelő

A REED relé két érintkezőből áll, amelyek egy védőgázzal töltött üvegcsőben helyezkednek el, megvédve ezáltal a szennyeződéstől, korróziótól és nedvességtől. Az érintkezők anyaga ferromágneses anyag.

REED érzékelő

A munkahenger dugattyújában lévő állandó mágnes által keltett mágneses tér hatására az érintkező-nyelvek átmágneseződnek, köztük vonzóerő ébred és egymáshoz kapcsolódnak. Ezzel zárják az áramkört, jelet biztosítva a jelfeldolgozás számára.

A közelítéskapcsolókat a kapcsolási állapotot jelző világító diódával (LED) látják el.

Szimbóluma

REED szimbóluma

 


Induktív, PNP érzékelő

Az induktív érzékelők működése egy olyan rezgőkör alkalmazásán alapul, amelynek rezgés-amplitúdóját a közelítéskapcsoló aktív zónájában elhelyezkedő mágneses tér befolyásolja. Az érzékelő elem egy tekercs, amely nagy permeabilitású (a mágneses permeabilitás az anyagra jellemző mennyiség, amely a mágneses indukció és a mágneses térerősség arányát adja meg) anyagból készült és zárt vasmaggal rendelkezik.

Amennyiben ehhez a tekercshez egy mágnest közelítünk, a vasmag mágnesesen telítődik és megváltozik az oszcillátor-áram. Az oszcillátor után kapcsolt elektronikus áramkör kiértékeli a változást és egy jól definiált kimeneti jelet szolgáltat.

A közelítéskapcsolókat a kapcsolási állapotot jelző világító diódával (LED) látják el.

Szimbóluma

REED szimbóluma


Az induktív érzékelők előnyei a REED érzékelőkkel szemben:

  • nincs benne mozgó érintkező
  • magasabb kapcsolási frekvencia
  • hosszabb élettartam
53
SÜTIBEÁLLÍTÁSOK MÓDOSÍTÁSA